2012. november 20., kedd

Fölzárkóztató olvasólapok 1–2. osztályosoknak - könyvajánló

Dr. Kerekesné Agárdi Noémi: Lapozgató I.–II. Fölzárkóztató olvasólapok 1–2. osztályosoknak. Budapest: Monarchia Numizmatikai Bt., 2012.



A LAPOZGATÓ kiegészítő segítséget kíván nyújtani azoknak a diákoknak, akik az átlagosnál nehezebben tanulnak meg olvasni. A játékos, sok helyütt a gyermekek manipulációs tevékenységére építő feladatlap-gyűjtemény az órai differenciálás, az egyéni korrepetálás és a diszlexia reedukáció során alkalmazható.

A gyakorlatok a Meixner-féle olvasástanítási módszer elvét követik. A fokozatosan egymásra épülő és egyre nehezedő szótípusok ─ 2 betűs szótagok/szavak, négy betűből álló 2 szótagos szavak (2+2), három betűből álló egy szótagú szavak ─, majd az őket követő játékos rejtvényszerű feladatok segítséget nyújthatnak az első és második osztályos gyermekek olvasási készségének fejlődésében és az olvasási zavarok megelőzésében.

Az egyes betűkhöz kapcsolódó szószedetek kizárólag (meg)ismert betűkből állnak, az őket követő érdekes feladatok pedig a már korábban olvasott szavakat tartalmazzák. Az egyes olvasólapok végén nehezebb szótípusok (2+3, 2+2+2, 3+3, 2+2+3, 4 betűs) gyakorlására is lehetőség nyílik, ha azt a tanuló olvasási szintje megengedi.

A kétkötetes feladatlap az ABC-ház betűsorához és olvasástanítási módszeréhez igazodik. Ezért gyakoroltatja külön a nagybetűket és a kisbetűket, használja a szótagok megkülönböztetésére a színeket. Késleltetett írástanítást alkalmaz, ezt készíti elő a nyomtatott kisbetűk tanulásakor az íráselemek gyakorlása. Az ABC-ház használói tankönyvükkel párhuzamosan tudnak a feladatlapokban haladni.

A LAPOZGATÓT természetesen azok is tudják forgatni, akik más tankönyvet használnak. Ők akkor fognak tudni hatékonyan dolgozni belőle, ha már előzőleg találkoztak az összes betűvel (első év második fele, második osztály).
A szószedeteket követő játékos feladatok az olvasási készség elmélyítésén kívül a különböző részképességek fejlesztését is szolgálják:


  • a vizuális differenciálást titkos írás, szóban szó, kakukktojás játék, egy betű megváltoztatásával új szó létrehozása, betűsorban szavak keresése;
  •  a szemmozgás koordináció fejlesztését a Vezesd a helyére a betűket!
  • az alak-háttér differenciálást  „betű kavalkád”;      
  • a vizuális-szeriális készséget és a síkbeli tájékozódást keresztrejtvények, torpedó, lépegető, szavak négyzetrácsban történő elhelyezése
  • a hallási differenciálást a zöngés/zöngétlen mássalhangzót tartalmazó szavak megkülönböztetése;  
  • a szókincsbővítést és a szövegértést utasítással irányított rajzok készítése, találós kérdések, mondatkiegészítések, szópárok csoportosítása, szavak jelentésének megkeresése segítik.



A kötet végén található ─ vastagabb papírra szerkesztett ─ üres torpedó, szótagkártya, betűrengeteg, dominó és szólánc alapok illetve színezhető betűkártyák az egyénre szabott játékos gyakorlást teszik lehetővé.

Beszerezhető a Krasznár és Társa Könyvkereskedelmi Bt-nél: www.krasznar.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése