2013. szeptember 2., hétfő

Jogszabálytervezet a pedagógiai szakszolgálati intézmények működéséről

2013. szeptember 5-ig véleményezhető a pedagógiai szakszolgálati intézmények működéséről szóló 15/2013 (II.26.) EMMI rendelet módosítása. 
 
Kapcsolódó link: jogszabálytervezet (zip formátumban)

A miniszteri rendelet kiadása a nemzeti köznevelési törvény alapján szükséges és összefügg a nemzeti köznevelési rendszer működésének, szakmai támogatásának megújításával.

A pedagógiai szakszolgálati intézmények szabályozása alapvető változáson ment át. A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvénnyel ellentétben a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) szakszolgálati intézményeket már nem határozott meg, csak szakszolgálati feladatokat, melyek az előző szabályozáshoz képest két új feladattal egészültek ki, illetve más feladatok alapvető tartalmi változásokon mentek át. Az Nkt. felhatalmazása alapján a pedagógiai szakszolgálati intézmények működését az emberi erőforrások minisztere a 15/2013 (II. 26.) EMMI rendeletben (a továbbiakban: Rendelet) szabályozta, amely 2013. március 1-jén hatályba lépett. Ennek értelmében minden megyében egy szakszolgálati intézmény (a továbbiakban: Intézmény) létrehozása vált szükségessé, mely a Rendeletben foglalt esetleges kivétellel, valamennyi, az adott megyében működő szakszolgálatot és szakszolgálati tevékenységet egyesíti. A rendeletmódosítás a pedagógiai szakszolgálati intézmények működését, a szakszolgálati feladatellátást hatékonyabbá teszi.

Véleményezési cím: jogalkotas@emmi.gov.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése